Používa se při zdravotních problémech:

Cukrovka / Cholesterol / Nadváha / Očištění / Trávení, žaludek, střeva / Játra
Gentianella alborosea

Hercampuri – tato drobná, 3-15 cm vysoká trvalka roste v malých skupinkách v těžko přístupných polohách peruánských And, ve výškách 3.500 – 4.300 m n. m. Lodyha je tmavohnědá, malé lísky žlutavě zelené až tmavozelené a kalichovité květy lilové, fialové až tmavomodré. Plody Hercampuri obsahují množství hnědých nebo černých semen. Odvary z Hercampuri byly známy již za časů civilizace Inků a používaly se ke snížení horečky a při bolestech žaludku. Ve fytoterapii se užívá celá nadzemní část rostliny.

Obsahové látky:

monoterpeny pentanové – amarosverin, amarogentin, sesterpenoidy – nitidazin, nitiol, flavonoidy – izioorientin, magniferin, xantony – norsvertianin, demetylobellidifolin, svertianin, steroly – cholesterol, stigmasterol, ergosterol, saponiny, taniny, třísloviny, kyselina gencianová, minerály – Al, Ca, K, Na, Mg.
Odvar z Hercampuri posiluje činnost jater a žlučníku, má vliv na tvorbu a vylučování žluči, a tím pomáhá předcházet vzniku žlučových kamínků. Podporuje metabolizmus tuků, snižuje hladinu cholesterolu, usnadňuje trávení a čistí krev. Hercampuri se používá rovněž při snižování tělesné nadváhy. Má antioxidační a hepatoprotektivní vlastnosti. Po Manayupě je to druhá nejužívanější očistná rostlina. Odvary z Hercampuri se používají při jaterních chorobách (virový zánět, cirhóza), k očistě krve, ke snížení tělesné hmotnosti (nadváhy) a jako pomocné při diabetes. V současnosti se nejvíce používají ke snížení hladiny cholesterolu, očistě a regeneraci jater. Nenechte se odradit hořkou chutí byliny, je neobvykle účinná. Doporučujeme začínat od slabších dávek a postupně je zvyšovat, snadněji si zvyknete na její chuť.

TRADIČNÍ POUŽITÍ V LIDOVÉ MEDICÍNĚ PŘI:

►léčbě jaterních chorob (cirhóze, virových zánětech)
►regeneraci a povzbuzení funkce jater a žlučníku
►cukrovce
►úpravě metabolismu a s tím spojeném odbourávání tuků
►otylosti
►pálení žáhy
►při infekcích
►zvýšené hladině cholesterolu
►očistě krve

PŘÍPRAVA A POUŽITÍ:

1 lžíci (1 g) byliny zalít cca 0,7 litrem studené pitné vody a za mírného varu 5 minut povařit. Odcedit, podávat 3x denně sklenku. Nepoužívat dlouhodobě, maximálně po dobu 2 měsíců. Není určeno pro osoby s vředovým onemocněním duodenu.

JAKO ZAJÍMAVOST:

pro svou výjimečně hořkou chuť odvarů zná svět bylinku Hercampuri jako Té amargo -„hořký čaj“.


zdroj: www.herbarperuanskychbylin.cz